Başlıkda yazdığım soru birçok modelcinin ve meraklının kafasına takılmıştır. Modellerimi uçuruken yanıma yaklaşan birçok meraklının sorduğu ilk soru da zaten budur : "Ne kadar çekiyo abi bu ?"
Bu soruya cevap olabilecek uçuşlarımdan videoları sizlerle paylaşmak istedim. Uçuşlar FPV uçuşu dediğimiz kameralı uçuşlardır. Zaten uçağı görerek o derece uzak mesafelere uçurmak mümkün olamaz.
İlk uçuş 13 Temmuz 2013 tarihinde yapıldı :
Video :
Bu uçuş benim ilk uzun mesafeli uçuşum idi. Uçuşda 5218 metre görüldü ve kamera görüntüsünün kaybedileceği endişesi ile geri dönüldü. Yani kumanda sınıra zorlanamadı.
İkinci uçuş ise ertesi hafta yapıldı
Video :
Bu uçuşda ise 7535 metre görüldü. bu uzaklığa ulaşırkan bir iki defa OSD, failsafe uyarısı verse de uçuşa devam edilebildi. 7535 metreye ulaşıldığında uçak yine kumandanın etki alanındaydı ancak uçuşun sürekli rüzgara karşı yapılmasından ötürü pil tüketimi yüksek oldu bu sebeple geri dönüşe karar verildi. Oysa bu endişe yersizmiş :)
Sonuçda hala 10C nin "ben daha etki edemiyorum" dediği sınırı tesbit edemedim.
Belki sonraki uçuşlarda daha da zorlayabilirim.
Neden bu derece uzak mesafelere dek kontrol edilebilirlik sürüyor ? sorusuna aşağıdaki etmenlerin maksimum verimi sağlayacak şekilde düzenlenmiş olmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Bunlar benim kişisel düşüncelerimdir başka kişiler aksini söyler ve ispatlar ise onların dedikleri geçerlidir.
1- Kumandanın besleme voltajı : Ben bu uçuşlarda kumandanın standart NiCd (9,6V) pili yerine 3 hücreli lipo kumanda pili (11,1V şarjlı iken 12,60V) kullandım. Kumandaya daha yüksek voltaj verildiğinde çıkış katı daha verimli olabiliyor. Ancak bunun kumandanın donanımına zarar verdiği biliniyor. Yani bir müddet sonra kumanda kullanılmaz hale gelebilir.
2- İrtifa : Önemli bir konu zira uzak mesafelere gidilmek isteniyorsa uçuşun biraz yüksekten yapılması gerekiyor. Çünkü yer şekilleri radyo dalgalarımızı bozuyor. Bu sebeple uzaklık arttıkça uçağımızı daha da yükseltmemiz gerekiyor ki temiz bozulmamış radyo dalgalarını uçağımıza ulaştırabilelim.
3- Uçak ve donanım yerleşimi : Uzun mesafe uçuşları için uçak seçimi ve uçak üzerindeki donanımı konumlandırma konusu çok önemli zira kullandığımız elektronik ekipmanlar birbirini etkileyip sorunlara neden olabiliyor. Bu sebeple minimum etki (olumsuz) sağlanacak şekilde uçağımız üzerindeki donanımları yerleştirmeliyiz.
Bu uçuşlarda kullanılan donanımlar
Uçak : UGUR200 (Kendi üretimim)

Motor : EMAX BL2826 (THK dan alınma)
Pervane : 12x8,75 (Eski bir uçaktan kalma)
ESC : Hobby King 60A ESC 4A UBEC (HobbyKing)
Kumanda TX : Futaba 10CAG 2.4GHz Integrated Air Radio Mode 2 (Tower Hobbies)
Alıcı RX : Futaba R617FS 7-Channel 2.4GHz FASST Receiver (Tower H. Setden çıkan alıcı)
Kumanda Pili : Turnigy nano-tech 2500mAh 3S1P 5~10C Transmitter Lipo Pack (HobbyKing)
Motor ve Sistem için Pil : 2 adet paralel bağlı Turnigy 5000mAh 3S 20C Lipo Pack. Bu piller ile UGUR200 bir saat civarında havada kalabilmektedir. UBEC kullanmamaktayım. (HobbyKing)

Video Sistemi için Pil : Rhino 1050mAh 3S 11.1v 20C Lipoly Pack (HobbyKing). Video kamera ve verici sistemi bu pil ile beslenmekte.
Video Sistemi : 900MHZ 1500mW Tx/Rx & 1/3-inch CCD Camera PAL 520TVL (HobbyKing). Bu sistemdeki kamerayı ve antenleri kullanmamaktayım.
Video Sistemi için Antenler : 900 MHz Cover Leaf Antenler (Kendi üretimim)

OSD ve Otomatik Pilot Sistemi: Eagle Tree OSD Pro (HobbyKing) Sistemdeki parçalar:
- Eagle Tree Video OSD Pro Expander
- EagleTree MicroPower E-Logger V4 with Wire Leads, 80Volts, 100 Amps
- GPS Expander for R/C V4 DataRecorder
- Guardian Stabilization Expander for the OSD PRO
- Airspeed Expander V3
- Altitude MicroSensor (standalone or e-logger) V4
- Eagle Eyes FPV Ground Station (yer ünitesi)


Uçuş Kamerası : BEV-WDR750 700TVL OSD control color CCD camera (Bevrc)
HD Kayıt için Kamera : GoPro Hero (Türkiye sanal pazar) Bu kamera sol kanatta takılıdır. Yukarıdaki videolarda kamera döndüğünde görebilirsiniz.
Servolar : Ana kanatta 2 adet 17 gramlık, kuyruk ve dümende ise 19ar gramlık analog basit servolar bulunmaktadır. (HobbyKing)
