Bu yapım tekniği sahte Cicoz kanatları (mavi kanatlar) için uygun değildir. Lütfen piyasada Cicoz adıyla satılan mavi renkli kanatları kullanmayınız. Daha fazla detay için şu konuya bakınız : Sahte Cicoz 120
Cicoz 100 den sonra biraz daha işi büyütüp 120 cmlik bir uçan kanata yani Cicoz120'ye başlıyoruz. Bu model için yapım videosu çekme fırsatım olmadı ama burada dilim döndüğünce fotoğraflı açıklamalar kullanarak nasıl yapılacağı konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Bu işleme başlamadan önce aşağıdaki Cicoz100 yapım videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Biraz farklılık olsa da yapılan işlem temelde aynıdır.
Öncelikle yukarıdaki fotoğrafta paket içeriği daha doğrusu yapım aşamasında kullanacağımız ekipmanları (Radyo, motor, esc, pil, servo, bantlar ve pervane hariç olarak görüyorsunuz.
İlk olarak Kanatları elimize alalım. Kanadı elimizde tutarken nisbeten daha düz olan kısım kanadın altıdır. Daha oval olan kısım da üstü.
Kanatları zımparalayın

Kanatlar zımparalanmadan önce elinizi sürttüğünüzde yüzeyde hafif talaşımsı pütürler olduğunu görürsünüz. Bunlar ısı ile kesim sonrası oluşan erimiş parçacıklardır. Bu parçacıkları zımpara işlemi yaparak uzaklaştırmaz isek kullandığımız bantlar kanada tam olarak yapışmaz. Daha sağlam bir uçak istiyorsak bu işlemi mutlaka yapmalıyız. Bunun için ince bir zımpara veya sert bir sünger tarzında bir materyal kullanabilirsiniz. Bu işlem sırasında kanada zarar vermemeye ve şeklini bozmamaya dikkat ediniz. Zımparalama işlemi nazikçe olmalı sadece yüzeydeki talaşları temizlemek için yapılmalıdır.
Kanatları birleştirin

Sırada kanatlarınızı birleştirme işlemi var. Kanadın bir tanesine sıcak tutkal sürerek yapıştırmaya hazır hale getirin. Burada dikkat edilecek nokta, tutkalın fazla sıcak olmamasıdır. Çok sıcak bir tutkal kanadı eritecek ve deforme edecektir. Tutkalı kanada uygulamadan önce paketten çıkan kullanmayacağınız malzemeye bir miktar uygulayarak deneme yapınız.

Kanatları birbirine tam denk getirerek yapıştırıp birleştiriniz. Dışarıya taşan tutkalı temizleyiniz. Kısa bir süre sonra tutkal soğuyacak ve yapışma tamamlanacaktır. Önemli nokta kanatların hizalamasının doğru yapılmış olmasıdır.
Şablonu hazırlayın

Kutudan çıkan ölçü kağıdı veya şablon olarak adlandırdığımız kağıdı düz bir zemine koyarak taralı alanları keserek çıkarın

Şablonu kanadın üzerine iğne veya benzerleri ile sabitleyin ve kanatda işaretlemeyi yapın.

Pil, servo, alıcı oyuklarını açın
İşaretlediğiniz yerlerden oyma işlemini yapın. Bunun için keskin bir maket bıçağı kullanabileceğiniz gibi ısı ile kesmek için havye vs. de kullanabilirsiniz. Eğer kullanacağız servo ebatları şablona göre farklı ise kendi servolarınıza göre çizim ve oyma işlemi yapmalısınız.

Bu arada kit içerisinden çıkan motorumuzu montajlayacağımız kontraplak parçasını uygun yere dışarıya taşırmadan bol sıcak tutkal kullanarak yapıştırın.
Kanadın altına kit beraberinde gelen kısa plastik levhalardan destek yapın. Eğer kendine güvenen bir pilot iseniz uçağınızı fazla hırpalamayacak iseniz bu aşamayı geçebilirsiniz. Fiberli bantlar ile yapacağınız iyi bir destekleme işlemi de uçağınızı sağlam yapacaktır.
Bu işlem için plastik levhaların geleceği yerleri bir havye veya maket bıçağı yardımı ile uygun şekilde oyun. Daha sağlam olması için dilerseniz plastiklere çentik atabilirsiniz. Oyuğun içine sıcak tutkal sıkarak plastikleri yerleştirin ve kurumasını bekleyin.


>> Sonraki Sayfaya GEÇ