25-Nisan-2010
Bugün (25 Nis, 2010) Cicoz 100 ile birlikte biraz hava almaya çıkalım dedik. İstanbul da Kemerburgaz- Göktürk yolu üzerinden giderek Ağaçlı köyü mevkiindeki göle ulaştık. Daha önce burada D-Jet uçurmuştum. Bu defa gölün diğer yakasından uçuş yapmayı planladım.
Hava birhayli rüzgarlıydı. Uçağı elimde tutmakta bile zorlanıyordum. Ancak uçuş sırasında farkettim ki bu Cicoz 100 ile rüzgar dezavantaj olmaktan çıkıp avantaja dönüşüyor. Şimdi yamaç uçucularının neden bu kadar çok zevk aldıklarını anladım. Toplamda uçağın havada kalma süresi tahmini olarak 1 saat civarında olmasına karşın sadece 2 pil kullandım ve onları da bitiremedim bile.
Uçak rüzgarda gayet güzel tutunuyor hatta havada öylece asılı kalabiliyor. Aslında düşünceme göre ağırlık merkezini biraz daha öne kaydırırsak neredeyse motora dahi ihtiyaç duymadan uçuşlar yapabilmek mümkün olacak. Zaten Zagi ucucuları da bunu yapıyor sanırım.
Videoyu izlerseniz bulunduğum yerde (hava çekiminde beyaz otomobilin yanındayım) müthiş derecede bir hava türbülansı vardı. Gölden çok hızlı gelen rüzgar yamacı aştıktan hemen sonra otomobilimin bulunduğu yerde aşırı bir türbülansa neden oluyordu. Videoda uçağı indirmek için çalıştığım (belki de oynadığım) bölümde durumu farkedebilirsiniz. Uçağı yerle buluşturmak biraz zor oldu. Zira oradaki hava türbülansı çok kuvvetli olduğu için uçağı geri atıp duruyordu. Uçak bana 2 metre kadar yaklaştığında ise rüzgarın gücü sıfıra düşüyor ve uçak tutunamıyordu. Çok eğlenceliydi.
Cicoz 100 ü olan arkadaşlara tavsiye ederim böyle yerlerde bu uçağın tadı daha çok çıkıyor. Ama uçuracağınız yer aynı zamanda herhangibir aksiliğe karşı uçağınız düşerse inip alabileceğiniz bir yer olmalı. Zira ben 2 defa uçağı yere sert bir şekilde çarptım ve inerek geri aldım. Bu arada uçağın birhayli dayanıklı olduğunu da söylemeliyim. Videoda izlediğiniz uçak 10 defadan fazla burun üstü de dahil olmak üzere kaza geçirdi ama halen "ben uçarım" diyor ve bir problemi yok !
Video :